Titel: Fordom, då det var hårdår …….

Meddelare: Ingr. Margr. Persdotter  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Granboda

Fordom, då det var hårdår begagnade folket bark till föda både att koka av och till bröd.

Barken löptes av medelstora tallar på våren. Det yttre barklagret skrapades av. Återstoden lades upp att torka under tak, sedan man först skurit ur alla kvisthål, för att man skulle bli kvitt kådan, som fanns kring detta. Sedan barken var väl torr, bereddes en del till gryn och av detta kokades gröt. Grynen fick man till genom att skrapa barken med ett slags skovjärn, som begagnas, då man gör laggkärl. Grynen lades så i bäckvatten en tid, varefter de torkades. De voro nu färdiga att vändas. Det gick dock ej koka bara av dem. Man måste ha något litet mjöl därjämte.

Barken, som skulle användas till mjöl, tröskades efter rensningen och torkningen till mindre bitar som sedan maldes på kvarn utav föregående vattendragning. Det gick ej baka av bara bark. Man måste ha något lite rågmjöl i.

Jag minns mycket väl, då de beredde bark, men hos behövde vi aldrig begagna den. Efter 1840-talet har väl ingen i dessa trakter ätit bark.

Ur Hammarsedtska arkivet. Sociala förh. II. Nödår.